Zaana
Zaana
Follow Me on Pinterest
Kérdésed van? info@zaana.hu

Gasztro-ámokfutás

Publikálva: 2013-12-29 16:54  Szerző: Zaandi  |  1 komment

asztal1.jpgVisszaeső kaloristaként a legveszélyesebb időszakom a karácsony. Az egész éves „nem veszem meg, nem eszem meg” ilyenkor visszaüt. Ilyenkor az ember a legpepecsebb ételt főzi, a legjobb minőségű alapanyagból, az évente egyszer sütött süteményeket készti és nyilván mindent ipari mennyiségben.

Nálunk nagy a család, karácsonykor minimum tízen-tizenketten ülünk az asztalnál. Létszámra, decibelre ás temperamentumra is úgy viselkedünk, mint egy olasz család, mondjuk Róma külsőről. Mindig bámulatba ejt, hogy akkor is elég lenne az ebédre, vacsorára gyártott étel, ha váratlanul bekopogtatna hozzánk az Újpest hoki csapata, utánpótlással együtt. Edzés után, éhesen.  Megválaszolatlan kérdések sora merül fel: Hány rúd beigli lenne túl sok? Hány gombóc töltött káposzta lenne túlzás? Miért nem elég egy tepsi zserbó? És mekkorára kell a szerencsétlen pulykának nőni, hogy a csontokon kívül más is maradjon a tányéron?

Tudományosan nézve én ciklikusságot vélek felfedezni az év végi gasztro-ámokfutásban. A pihenés, leeresztés időszakában minden megengedünk (beszélhetek többes számban?) magunknak. Megérdemeljük. És amúgy is már csak pár nap van hátra Januárig, amikor, mint tudjuk tiszta lappal indulunk. Konkrétan megfogadjuk, hogy majd fényen élünk és egy hét alatt lejárunk egy havi kondibérletet! Elindul az új ciklus, újabb kör a hullámvasúton. Az önfegyelem és lazulás egymást váltó időszaka, aminek majd a jövő karácsonyi vacsora lesz a záróaktusa. És ez így meg évről - évre. Nem jó, de ez van.

Ennek ellenére szerencsés vagyok, mert tudom, hogy van megoldás. Kiegyensúlyozott, egészséges diéta. Kata a dietetikusom :) , ő a bevált módszer értelmi szerzője és, mint egy ostornyeles lámpa úgy őrködik felettem, hogy betartsam.  A baj nem a diétában, hanem az én „készülékemben” van. Erre mondják, hogy a tigris nem tudja ledobni a csíkjait, ahogy én sem a 30+ év rossz szokásait. De van motiváció és van eszköztár! Rossz dumának tűnhet, de elég felvenni az egyik szép ruhánkat és máris jobban érzem magam :) Próbáljátok ki Ti is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zaandi.blog.hu/api/trackback/id/tr655715849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaszkati 2013.12.30. 17:39:19

Ez a lényeg kedves "Kaloristám"!!! Érezd jól magad szeretteid körében, a többit meg majd ledolgozod. Életemben először -3 kg-mal zártam az ünnepi hetet egy meg nem határozható nyavalya miatt, de ezt nemigen kívánom senkinek :-( . Nem baj, még itt a Szilveszter, igyekszem utol érni magam! Csak így tovább, sikeres Új Esztendőt!!!