Zaana
Zaana
Follow Me on Pinterest
Kérdésed van? info@zaana.hu

Egy kalap alatt?

Publikálva: 2014-01-06 21:34  Szerző: Zaandi  |  Szólj hozzá

fw 2.jpg
Mi is az a”plus-size”? Bármennyire is meglepő nekem ez a fogalom azóta mondd valamit, mióta elindítottuk a web-shopot. Biztosan az én tudatlanságom, de leragadtam a „molett”, „nagy méret”, „XL „ elnevezések világában. Most azonban mivel (remélem) jeles képviselői lettünk a fent nevezett kategóriának, kicsit elkezdtem utánaolvasni a „világirodalomban”.

Szóval kérem, csak hogy pontosak legyünk a meghatározással kapcsolatban a „Plus-size” - mint definíció - általában molett nőt vagy a ruházatot jelent, 46-os méret és a felett. Ezzel még ki is békülnék, hisz valóban azt látjuk a boltokban, hogy a 44-es akasztó után már csak a következő modell darabjai lógnak.

Ami viszont igencsak meglepett az a „plus-size modell” meghatározása. Molett modellnek ugyanis a 38-as méret feletti hölgyeket minősítik. Sietve hozzáteszik ugyan, hogy a molett modellek fokozatosan egyre népszerűbbek és egyre többen csatlakoznak az iparághoz.

Több ponton is elgondoztam. Ugyebár nonszensz, hogy a 40-es méret már kilóg a sorból. Hová lett a józan ész? Bár olvastam egyszer egy könyvet egy divattervező tollából, aki kerek perec megmondta, hogy legszívesebben minden dizájner kétdimenziós ruhákat tervezne. A leglaposabb, legsoványabb modellek is beleköpnek a tervező levesébe, mert azért csak van rajtuk egy-egy kósza kanyarulat. Titkon minden magára valamit is adó tervező vállfáknak álmodja meg kreálmányait.

A másik tény, ami felett mindenki elsiklik, hogy plus-size csak nő lehet! Mert ugye 100 kiló alatt nem férfi a férfi és már akkor jó kiállásúnak mondható, ha egy fokkal szebb az ördögnél. Nyugalom, ebbe az irányba most nem kalandozom el, az egy másik blog témája :).

A plusz méretű modellek legtöbbször nem is nagy méretű (40+!!!) ruhák értékesítéséhez kapcsolódó képeken láthatóak, hanem kozmetikai termékek reklámjain, háztartási és gyógyszeripari termékek, napszemüvegek, cipők és órák hirdetésein. Tehát minden hétköznapi nő, aki szembejön velünk egy-egy reklámfotón nagy eséllyel „plus-size”, legalábbis a definíció szerint. Felmerül bennem a kérdés, hogy akkor miként tudunk különbséget tenni a 38-44 és a 46+ „plus-size” hölgyek és méretek között? Mi az a kifejezés, ami nem bántó, de mégis egyértelmű. 

Hiszitek vagy sem, órákig agyaltunk azon, hogy miként aposztrofáljuk a weboldalunkat. Nekem a telt, a molett és pláne a nagyméretű jelzők nem tetszenek. Sőőőt! Nincs bennük báj, nőies fennhang. Mert mi azt a szót keressük, amivel a NŐKET sértés és negatív utóíz nélkül lehet úgy megszólítani, hogy mindenki tudja kihez szólunk! Jobb híján maradt a „plus-size”, bár az angol „curvy” áll a legközelebb a szívünkhöz.

Olyan gazdag a magyar nyelv, Ti mit gondoltok? 

A bejegyzés trackback címe:

https://zaandi.blog.hu/api/trackback/id/tr525740082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.